Od krize ke katastrofě: první souhrnná zpráva o situaci menšin v Iráku od nástupu ISIS

14 October 2014

Situace menšin v Iráku je narůstající katastrofou, uvádí Skupina za práva menšin – Minority Rights Group International (MRG) a organizace Ceasefire Centre for Civilian Rights (Centrum příměří za práva civilistů) v první souhrnné zprávě o náboženských a etnických menšinách zveřejněné od nástupu Islámského státu v Iráku a Sýrii (ISIS) v zemi.

Během prvních devíti měsíců roku 2014 bylo zavražděno přes 12 000 civilistů a menšiny – včetně chaldejsko-asyřských a arménských křesťanů, Turkmenů, Jezdů, Kakáiů, Sabaků, Sabejců-Mandejců, baháistů, failijských Kurdů, černých Iráčanů a Romů – jsou podle slov organizací mezi primárními terči.

V oblastech kontrolovaných ISIS se menšiny stali obětí hromadných poprav, násilných konverzí, únosů, mučení, sexuálního násilí a ničení majetku. Přinejmenším půl milionu lidí bylo donuceno opustit provincii Ninive, která byla po tisíciletí domovem menšinových komunit, přičemž si s sebou mohli vzít jen o máloco více než batoh se šatstvem.

„S děsivou rychlostí dokončují ISIS proces etnického čištění, který probíhal již několik let. Početnost mnoha menšinových komunit zredukovala emigrace a zabíjení až do bodu, ve kterém je nyní ohrožuje nebezpečí vymření, ” hovoří Mark Lattimer, výkonný ředitel MRG.

Avšak rok 2014 neznamenal pro irácké menšiny začátek krize. MRG po dlouhá léta dokumentovala vraždění, mučení, únosy, ozbrojené loupeže a bombové útoky namířené vůči jejich náboženským rituálům.

„Jelikož menšiny obecně nemají své vlastní milice nebo kmenové obranné struktury, jaké mají většinové skupiny ve společnosti, jsou obzvlášť zranitelné. Irácká federální vláda ukázala, že je buď neschopná nebo neochotná zajistit menšinám bezpečnost. Ve velké většině případů vyšetřování nejsou prováděny řádně a strůjci útoků zůstávají nepotrestáni, přičemž se vynořuje i podezření ze spoluviny oficiálních kruhů, “dodává Lattimer.

Po celém Iráku menšiny, které zůstaly v zemi, žijí v nepřetržitém strachu o svou bezpečnost, uvádí zpráva. Jejich náboženská centra jsou cílem útoků a lidé z menšinových komunit mají strach otevřeně projevovat svou náboženskou identitu. Oblasti, ve kterých žijí, trpí úmyslným zanedbáváním a oni sami narážejí na vysoké bariéry týkající se přístupu ke vzdělání, zaměstnání, bydlení, zdravotní péči a dalším základním službám.

Zpráva doporučuje přijetí naléhavých opatření, aby se zabránilo dalšímu ničení a týrání nejzranitelnějších občanů země.

„Sektářství, které zachvátilo iráckou vládu a bezpečnostní složky, musí být zastaveno a osoby odpovědné za útoky na menšiny by měly být brány na odpovědnost v Iráku a také na mezinárodním fóru,” hovoří Mark Lattimer. „Všechny strany zapojené do konfliktu by měly dodržovat mezinárodní humanitární právo a měly by zakázat jakékoliv bombardování ze vzduchu nebo jakékoliv jiné útoky, při kterých by se daly očekávat nepřiměřené oběti na straně civilního obyvatelstva.”

Správa Od krize ke katastrofě: situace menšin v Iráku vychází z rozsáhlého výzkumu a nedávných rozhovorů s aktivisty za práva menšin, popisuje hlavní porušování lidských práv, ke kterým došlo v letech 2013 – 2014, stejně jako dlouhodobější projevy diskriminace přítomné na poli sociálních, ekonomických, politických, právních a kulturních záležitostí.

Poznámky pro editory

Press releases are also available in the following languages:

[EN] | [HU] | [PL] | [SK]

  • From Crisis to Catastrophe: the situation of minorities in Iraq (Od krize ke katastrofě: situace menšin v Iráku) bude uvedena v Bruselu na akci organizované Evropskou parlamentní delegací pro vztahy s Irákem.
    Čas: 10.00 – 11.30, 16. říjen 2014
    Předsedající: Mr. David Campbell Bannerman
    Místo: Zasedací místnost A4F 384, Altiero Spinelli Building, Evropský parlament, Rue Wiertz 60, Brusel
    Pro registraci na akci kontaktujte prosím [email protected] do středy 15. října do 10:00.

Interview opportunities

  • Mark Lattimer, Executive Director, MRG (English) – in Brussels 15-16 October, otherwise in London
  • Pascale Esho Warder, Director, Hammurabi Human Rights Organisation and former Minister of Refugees in the Iraqi Interim government (English, Arabic) – in Iraq
  • Zprávu si z internetové stránky MRG bude možné stáhnout 16. října 2014
  • Minority Rights Group International je přední mezinárodní organizace na ochranu lidských práv usilující o zajištění práv etnických, náboženských a jazykových menšin a původních obyvatel. Spolupracujeme s více než 150 partnery ve více než 50 zemích.
  • Projekt Ceasefire je víceletý, Evropskou unií podporovaný program na zapojení civilně vedeného systému monitorování porušování lidských práv v Iráku, zaměřující se v první řadě na práva zranitelných civilních osob včetně zranitelných žen, vnitřně vysídlených osob, lidí bez státní příslušnosti a etnických nebo náboženských menšin, a na posouzení možnosti civilně vedeného monitoringu ostatních situací v zemi.
  • Pokud chcete více zpráv o menšinách v Iráku, navštivte stránku publikací MRG.

Pokud mate zájem o rozhovor s Markem Lattimerem (v Bruselu 15. – 16. října), nebo chcete požádat o kopii zprávy před jejím zveřejněním, kontaktujte prosím target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>tiskový odbor MRG.